2009. július 13., hétfő

SZNT: Szavazzanak a székelyek az autonómiára a romániai elnökválasztás során!



A Székely Nemzeti Tanács törvénytervezete részletesen leírja az autonóm Székelyföld intézményeit, ezek között Székelyföld elnökének hatáskörét, megválasztását, feladatait. Románia parlamentje kétszer utasította el Székelyföld autonómiastatútumát, a kormány megyei helytartói megakadályozták a helyi népszavazások kiírását, és a hátrányos megkülönböztetést az államhatalom nem egyszer a 1989 előtti rendszer gátlástalanságával gyakorolja.

Ilyen előzmények után várják a székelyeket az urnákhoz, hogy válasszanak elnököt Romániának. Az elmúlt évek gyakorlata, és a politikai szereplőknek Székelyföld autonómiájához való viszonya alapján el lehet mondani, a romániai elnökválasztáson arra kínálkozik választási lehetőség a székelyek számára: kinek az elnöksége alatt kívánnak másodrendű polgárai lenni Romániának.
Erre a válasz csak az alárendeltség teljes elutasítása lehet. Ha Székelyföld polgárai tömegesen a kereten kívül pecsételve érvénytelenítik a szavazólapokat, a román államhatalom és közvélemény számára azt üzenik, csak akkor fognak a romániai elnökválasztásban ténylegesen részt venni, amikor meglesz a törvényes feltétele annak, hogy Székelyföldnek is elnököt válasszanak.
Az érvénytelen szavazat románul: anulat, ugyanazzal a betűvel kezdődik, amellyel az autonómia.
Ennek jegyében indítsunk mozgalmat, legyen a nagy „A” betű választási jelkép és üzenet, legyen minden érvénytelen szavazat egy szavazat az autonómiára!
Sepsiszentgyörgy, 2009. július 10.

A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága 
(Közlemény)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.