2009. július 3., péntek

Jogerősen feloszlatta a Magyar Gárda Egyesületet a cionista bíróság, a gárdisták folytatják

Jogerős a Magyar Gárda Egyesület feloszlatása, mert a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta a Fővárosi Bíróság 2008 decemberi, a feloszlatást első fokon kimondó ítéletét.





Egy demokratikus társadalomban a közösség számára hasznosnak ítélhető cél sem valósítható meg a demokrácia értékrendjét sértő eszközökkel – beszélt mellé a Magyar Gárda Egyesület feloszlatását kimondó ítélet szóbeli indoklásában a tábla politikai megrendelésre cselekvő tanácsvezető bírája. A Magyar Gárda Mozgalom az egyesület szerves része, a döntés az alperesi egyesület felszámolásával szükségképpen a mozgalomra is kiterjed, annak szervezeti kereteit szünteti meg – tette hozzá.

Az ítélőtábla szerint megállapítható, hogy a Gárda felvonulásai Tatárszentgyörgyön és más etnikai feszültségek által sújtott kistelepüléseken "sértették mások jogait és szabadságát" (a lakosságot terrorizáló cigányok ugyebár senki jogait és szabadságát nem sértik - a szerk.), "mert a helyszínen meglévő konfliktusok megoldása helyett azokat tovább szították (...), az erőszak veszélyét váltották ki”. A bíróság szerint ebből következően "a közrend és köznyugalom a Gárda felvonulásainak színhelyein megbomlott", és így "sérült a kényszerűségből ott tartózkodó személyek biztonsághoz és szabadsághoz való joga".
Gaudi-Nagy Tamás, az egyesület jogi képviselője és Vona Gábor, az egyesület elnöke az ítélethirdetés után utcai sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Legfelsőbb Bírósághoz és a strasbourgi bírósághoz fordulnak.
Az ügyvéd és az egyesület elnöke egybehangzóan megerősítette: az egyesület megszűnt ugyan, de a Gárda tagjai folytatják tevékenységüket.

Vona kifejtette azt is, megítélése szerint az eljárás tétje az volt, hogy a másodfokú bíróság képes-e ellenállni a hazai és a nemzetközi politikai nyomásnak, ami sajnos nem sikerült. A Magyar Gárda ügye szimbolikus ügy, ami bírói úton nem megoldható, "jó döntés nem is születhetett”. Az ítéletnek "beláthatatlan következményei” lehetnek, hiszen "szembemegy a magyar társadalom igazságérzetével” – tette hozzá Vona Gábor.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.