2009. június 13., szombat

Folytatódik a jobbikos áttörés: most a Magyar Hírlap közölt interjút Vonával


Rend, jólét és ébredés – cukor és korbács nélkül 

A Jobbik Magyarország második számú politikai ereje kíván lenni, s immár azzal számol, bármikor kormányzati pozícióba kerülhet – nyilatkozta a lapunknak adott interjúban Vona Gábor. A megerősödött nemzeti-radikális párt elnöke ugyanakkor egyik parlamenti párttal sem kötne koalíciót. A rendet, jólétet és öntudatra ébredést hirdető párt legnagyobb kihívása hátravan: megtartani szavazóbázisát.

– Mennyi pezsgő folyt múlt vasárnap este?


– Nagyon sok. S külön koccintottunk arra, hogy az SZDSZ az Európai Parlamentben megszűnt létezni. Nem írnám le viszont a szabad demokratákat két szempontból sem. Egyrészt, mert pénzük bőven van ahhoz, hogy talpra álljanak. De ha ez nem sikerülne, akkor kriptoeszdéeszesként a mostanihoz képest még nagyobb számban feltűnnek majd a parlamenti pártokban. A Lehet Más a Politika is egy lehetőséget nyújt az SZDSZ-nek, hogy ne tűnjön el véglegesen, csak átalakuljon.

– Hét megyében a Jobbik legyőzte az MSZP-t is. Mi az új cél, második erővé válni?


– Remélem, a harmadik erő a jövőben az MSZP lesz, és nemcsak abban a hét megyében, ahol az erőviszonyok már most is ezt a helyzetet tükrözik. Hatalmas eredménynek érzem, hogy Hevesben, amelynek egyedüliként szocialista többségű a közgyűlése, megvertük az MSZP-t. Hevesiként nekem ez külön öröm és büszkeség. Elindult az MSZP erodálódása, amelynek, hála istennek, még nem vagyunk a végén. A Jobbik felfutóban van, és tartalékokkal is rendelkezik. Minden évben tudtunk egy lépést tenni a mostani állapot eléréséhez, az egyik ilyen a Magyar Gárda 2007-es megalapítása volt, amely nemcsak a szervezetnek, a születésénél bábáskodó Jobbiknak is nagy elismertséget hozott. A tavalyi év nagy dobása Morvai Krisztina EP-listavezetői megjelenése volt. Reméljük, jövőre újabb nagy lépést tehetünk. A legfontosabb kérdés, hogy fel tudunk-e nőni a feladathoz, sikerül-e megtartani és növelni szavazóbázisunkat. Ez ugyanis komoly jelenlétet tenne lehetővé számunkra a törvényhozásban.

– A Jobbik azokban a térségekben szerepelt kiemelkedően, ahol nagy a cigányság száma, illetve magas az általuk elkövetett bűncselekmények aránya.


– Nagyon leegyszerűsítenénk az elemzést, ha a sikerünket kizárólagosan a cigánykérdésnek tulajdonítanánk. Ha rangsort kellene felállítani, valahol az első helyen kapna szerepet ez a gond, de mindenképpen ide kell kapcsolni a magyar munkavállalók, vállalkozók, a mezőgazdaság ügyének a felvetését, no meg a hagyományos nemzeti témákat: a határon túli magyarság és az alkotmányozás kérdését. A Jobbik számos helyen pártszinten is képviselteti magát, máshol a hozzánk kötődő szervezeteken, a Magyar Gárdán, az Atilla Király Népfőiskolán vagy az alakuló nemzeti egyleteken keresztül vagyunk jelen. Sikerünk igazi titka azonban az, hogy a Jobbik politizálása nem szakadt el az emberektől.

– Tudják, hogy kik szavaztak a Jobbikra? Statisztikailag egyértelmű, hogy nem kifejezetten jobboldali a Jobbik új bázisa.


– Amikor szeptemberben elkezdtük járni Morvai Krisztinával az országot, a jobboldali értékekhez kötődő hallgatóságunk volt. Januárban már olyan fiatalok jelentek meg a fórumainkon, akik eddig, valószínűleg családi hagyományaik miatt, az MSZP-re szavaztak, és nem foglalkoztak politikával. Most azonban körbenéztek az országban, elkezdtek gondolkodni, s a Jobbikra szavaztak, de bizonyára vannak támogatóink között olyanok is, akik korábban a Fideszre, az MDF-re vagy éppen a kisgazdákra voksoltak. A Jobbik eredménye átrajzolja a politikai koordinátarendszert. A politikai jobb- és baloldal kezdi elveszíteni jelentőségét. Azok a volt MSZP-szavazók , akik most a Jobbikot támogatták, olyan magyar emberek, akik kiábrándultak a kormánypártból, a Fideszben pedig nem láttak fantáziát. Támogatóink integrálásának a kulcsmondata: Magyarország a magyaroké. Kimondtuk, hogy szembemegyünk mindazokkal, akik nem a nemzet érdekét szolgálják.

– Az egyik érdekes logika szerint a Jobbik az MSZP kreálmánya, orosz eredetű pénzekkel kitömve. Mit gondol, ezek a vádak erősítették, vagy gyengítették a Jobbikot?


– A választási eredményekkel megsemmisült egy csomó vád és számos mítosz. Nem lehet a jövőben azt mondani, hogy egy a tábor, egy a zászló, és azt sem, hogy a Jobbikra leadott szavazatok elvesznek. A Jobbik által elért eredmény sem a Fidesznek, sem az MSZP-nek nem jött jól. Orbán Viktornak az elmúlt tíz év stratégiáját kell újragondolnia, és gondolom, nem öröm az MSZP-nek, hogy új erőként hét megyében megalázó módon megelőztük. Példa nélküli, hogy körülbelül harmincmillió forintból ilyen kampányt tudtunk csinálni. Ezt kommunikációs szakemberek is elismerik. Komolyabb kiadást az óriásplakátok és szórólapok jelentettek, meg a minimális számú tévéspot. Kampányunk forradalmi volt a tekintetben is, hogy bebizonyosodott: lakossági fórumokon és az interneten keresztül be lehet törni a megcsontosodott status quóba.

– Az Európai Parlamentben függetlenként vagy a radikálisokat tömörítő esetleges frakcióban politizálnának?


– Megnehezítették a frakcióalapítás szabályait. Méghozzá nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy ne alakuljon képviselőcsoport a radikálisokból. Ezentúl hét országból huszonöt képviselő alkothat frakciót. Olyan partnereket kell találnunk, akik elutasítják a lisszaboni szerződést, amely felszámolná a nemzetállamok önrendelkezését. Az is biztos, hogy nem működünk együtt nyíltan magyargyűlölő pártokkal, a Szlovák Nemzeti Párt vagy éppen a Nagy-Románia Párt képviselőivel. Ha ezekből az elvekből engednünk kell, akkor inkább függetlenek leszünk.

– Nagy vihart kavart egy korábbi kijelentése, amely szerint a Jobbik 2010-ben nem kormányzati pozícióra, hanem ellenzéki szerepre készül. Most változott a helyzet?


– Felgyorsultak a társadalmi folyamatok, ezért fel kell készülnünk a kormányzati szerepre is, legyenek a választások bármikor.

– Kivel kötnének koalíciót?

– Az MSZP-vel, az SZDSZ-szel és az MDF-fel, magyarán azokkal a pártokkal, amelyeket a közvagyon elherdálása, szétlopása miatt el kell számoltatni, semmiképpen sem. A Fidesszel sem látom az értelmét és az esélyét az együttműködésnek, mert nem tudnánk olyan kormányprogramot alkotni, amely mindkét párt számára vállalható lenne. Egy dologról beszélhetünk: abban az esetben, ha a Fidesz nyeri a választásokat, a Jobbik minden olyan kezdeményezést, törvényjavaslatot támogat majd, amely a nemzeti érdeket képviseli, s minden olyat támad, ami ezzel ellentétes. Rend, jólét, ébredés, mi ezt kínáljuk az országnak. A közbiztonság helyreállítására van javaslatunk, például a csendőség, de arra is, hogy a válságban hogyan lehet jólétet teremteni. Mi például megadóztatnánk a multikat, és segítenénk a hazai vállalkozásokat. Az oktatásban, a kultúrában a nemzeti öntudat ébredésére lesz szükség. Amikor arról beszélek, hogy új alkotmányra lenne szükség, néhányan megkérdezik, "nem mindegy, milyen alkotmány van, lesz nekem attól több fizetésem?" Pedig ha visszatérnénk a történelmi jogfolytonossághoz, akkor alkotmányos alapjainkat a Szent Korona-tan határozná meg, vagyis az SZDSZ és az MSZP nem is működhetne Magyarországon, ezáltal tehát mindenkinek több lenne a fizetése.

– A MIÉP hasonló stratégiát követett, s ma gyakorlatilag nem létezik. Hogyan kerülhetik el ezt a sorsot?


– Sokat tanultunk a MIÉP hibáiból, ezért voltunk képesek a mostani eredményre. A parlamentben a MIÉP ott rontotta el, hogy nem tudott olyan alternatívát felmutatni a társadalomnak, amelyről az emberek elhihették volna, hogy ez valóban egy harmadik út. Nemcsak élő lelkiismerete szeretnénk lenni a parlamentnek, hanem szeretnénk törvényeket alkotni. Ezt csak úgy tudjuk elérni, ha azok maradunk, akik most vagyunk. Biztosan megpróbálnak cukorkával vagy éppen korbáccsal eltéríteni bennünket az útról. Nos, ezeknek a kísértéseknek és fenyegetéseknek kell majd ellenállnunk.

Pályakép

Vona Gábor 1978-ban született Gyöngyösön. Kisparaszti családból származik. Az ELTE BTK történelem szakán végzett, rövid ideig dolgozott tanárként. Jelenleg termékmenedzser, s feleségével és első gyermekükkel, Benedekkel Óbudán él. Egyetemi évei alatt tagja volt az ELTE Hallgatói Önkormányzata elnökségének, elnöke volt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége egyetemi alapszervezetének. 2002 után, Orbán Viktor meghívására, tagja lett a Szövetség a Nemzetért Polgári Körnek. 1999-ben részt vett a Jobboldali Ifjúsági Közösség megalapításában, a párttá váló Jobbik alakuló kongresszusán, 2003 őszén a párt egyik alelnökévé választották. 2006 novemberében bízták meg a pártelnöki tisztséggel.


Pál Gábor, Sándor Csilla - MH

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.